تفاوت اصلی برداشت دستی برنج و برداشت برنج با کمباین

کدام برداشت برنج راحت تر است؟ برداشت برنج با کمباین یا برداشت دستی برنج؟

برداشت برنج با دست و داره ، خیلی سخت تر و پر زحمت تر است

شاید شما هم در فصل برداشت برنج، دیده باشید که برخی کشاورزان، برداشت برنج را با دست و با کارگر انجام می دهند و برخی دیگر ، با کمباین های بزرگ و کوچک ؛ در این حالت ، ممکن است برای شما این برای شما این پرسش جرقه زده شده باشد که تفاوت و فرق اصلی برداشت دستی با برداشت با کمباین چیست ؟ این ها با هم چه فرقی دارند و کدام یک بهتر است؟

 

کدام برداشت برنج ، راحت تر است؟

برداشت برنج با کمباین، خیلی راحت تر و کم ریسک تر از برداشت دستی است؛ چرا که برداشت دستی، دارای دردسرهایی است که مخ را به سوت زدن وا می دارد!

کمباین ، یک روزه مزرعه را درو می کند و شالی را تحویل می دهد؛ در حالی که برداشت دستی ، زمان بیشتر و تعداد کارگر بیشتری هم می خواهد.

 

کدام برداشت برنج ، ارزان تر است؟

این برای کشاورزان، سوال بسیاری مهمی است که کدام برداشت برنج ، ارزان تر است و هزینه کمتری در بر دارد؟

در پاسخ باید گفت برداشت برنج با کمباین، خیلی راحت تر و کم ریسک تر از برداشت دستی است؛ چرا که برداشت دستی، دارای دردسرهایی است که مخ را به سوت زدن وا می دارد!

کمباین ، یک روزه مزرعه را درو می کند و شالی را تحویل می دهد؛ در حالی که برداشت دستی ، زمان بیشتر و تعداد کارگر بیشتری هم می خواهد.

برداشت برنج دستی ، با ابزاری به نام داره انجام می شود؛ داره شبیه به داس است ؛ ولی از آن باریک تر و دراز تر است و لبه تیز آن، دندانه های اره ای شکل دارد.

داره ، ابزار برداشت دستی برنج است.

به لبه دندانه ای شکل داره دقت کنید که شبیه به چاقوهای لیزری است.

اگر در کار کردن با داره ، آماتور باشید، ممکن است که به شدت به خود آسیب وارد نمایید؛ هم چنان که کارگران برنج، بارها با داره ، زخمی شده اند.

در گیلان، برندهای خوبی از داره – همانند داره “امید” در سیاهکل- وجود دارد و سازندگان سنتی داره در استان گیلان ، توانسته اند که با وجود پیدایش تمامی ابزارهای دیگر برداشت برنج، هم چنان به تولید این ابزار قدیمی ادامه بدهند.

 

خشک و تر با هم دیگر

در برداشت دستی، آن قسمتی از شالی زار که هنوز خوشه هایش نرسیده اند، توسط کارگران برداشت نمی شوند و باقی می مانند تا یکی دو روز بعد که رسیده تر شدند، برداشت بشوند؛ هم چنین ، پس از برش اولیه ، خوشه شلتوک ها بر روی ساقه های بریده شده (اَشکَل) باقی می مانند و هوا می خورند و گاهی اوقات هم یکی دو روز بعد جمع آوری می شوند که همین باعث می شود خوشه ها، بیشتر هوا بخورند و خشک شوند؛ ولی در برداشت با کمباین، خشک و تر با هم دیگر درو می شوند و کمباین ، فرق و تفاوتی بین خوشه های رسیده یا نرسیده برنج باقی نمی گذارد.

بنابراین شلتوک هایی که توسط کمباین ها درو می شوند، خیسی و رطوبت بیشتری دارند که اگر زود تبدیل یا سفید نشوند، ممکن است که خراب بشوند و زحمت کشاورز را هم خراب نمایند.

 

کیفیت کدام برداشت برنج بهتر و بالاتر است؟

اما آیا ارزان بودن و راحت تر بودن ، سبب بهتر شدن و بالاتر بودن کیفیت برنج نیز خواهد شد؟

در پاسخ باید اشاره کنیم با این که برداشت با کمباین سریع تر و آسان تر است ، اما احتمال خرد شدگی برنج را افزایش می دهد که این باعث می شود در بوجاری برنج، مقدار دانه های شکسته افزایش بیابد.

از سوی دیگر، همان طور که کمباین ، سرعت برداشت را بالا می برد، می بایست برنج درو شده با آن نیز با سرعت بالاتری سفید (یا تبدیل )  بشود. بنابراین ، فرآیند تدریجی خشک شدن برنج جای خود را به خشک شدن فوری و سرعتی می دهد که احتمال دارد از عطر و کیفیت برنج نیز کم کند.

برداشت برنج با کمباین بزرگ

کمباین های بزرگ که معمولا در فصل برداشت برنج ، از استان های دیگر به شمال می آیند

برای این که بهتر متوجه بشوید که منظور از حذف فرآیند تدریجی خشک شدن برنج چیست، مقاله  تاثیر برداشت دستی برنج و برداشت با کمباین بر عطر برنج  را بخوانید

 

با توجه به این نکته ها باید گفت با وجود افزایش کمباین ها ، در برخی مناطق از شمال ، کشاورزان به برداشت با کمباین تمایلی ندارند و ترجیح می دهند که برنج خود را به صورت دستی برداشت نمایند.

در چند سال اخیر با وجود تمایل جهاد کشاورزی به صنعتی شدن و پر رنگ شدن نقش کمباین های برنج در برداشت برنج، بسیاری از کشاورزان تمایل بیشتری به برداشت دستی برنج پیدا کرده اند و پس از چند سال که برداشت با کمباین را امتحان نمودند، دوباره به سمت همان برداشت سنتی دستی برنج – که شیوه نیاکان شان است – روی آورده اند.

بیشتر بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.