رنگ برنج ایرانی خوب شمال باید چگونه باشد؟

رنگ برنج خوب ایرانی

سیاهکل در اردیبهشت ماه

تمرکز ما در این مطلب بر این محور است که رنگ ظاهری برنج ایرانی خوب شمال در میان انواع برنج های استان های گیلان و مازندران باید چگونه باشد یا در واقع  کدام رنگ برنج بهتر است؟  یعنی اگر بخواهید بدانید که بهترین رنگ برای تشخیص برنج خوب کدام است باید به چه نکاتی توجه نمایید؛ چرا که چگونگی و نحوه تشخیص برنج خوب از روی رنگ و ظاهر آن ، دغدغه مهمی است که خیلی ها دارند و به دنبال بهترین شیوه و روش و راهِ شناسایی رنگ برنج های درجه یک مازندران و گیلان هستند ؛ البته از همه مهم تر ، رنگ برنج های بد را نیز به شما خواهیم گفت تا از آنها دوری نمایید.

حال بیایید شروع کنیم.

 

رنگ برنج اعلای ایرانی شمال

گاهی  آماتورها در تشخیص رنگ برنج ، اشتباه می کنند

رنگ سفید همراه با رگه ای از رنگ زرد

بیشتر نژاد های بومی اعلای شمال که خوش پخت و خوش طعم هستند برنج هایی اند با رنگ سفید که درصدی از رنگ کِرِم یا زرد نیز در آن موجود می باشد ؛ برنج های هاشمی ، دم سیاه صدری ، طارم و علی کاظمی از این گونه می باشند که البته در ادامه ، توضیح می دهیم که این رنگ سفید کرمی ، چه حالتی دارد و چگونه باید آن را تشخیص داد.

اما در همین جا و در ابتدای اشاره به سوالی می نماییم که برای خیلی ها مطرح است و از ما می پرسند آیا برنجی که سفید است برنج خوبی نیست؟

ما در پاسخ به این دوستان باید بگوییم  برنج هایی که رنگ سفیدِ سفید دارند نیز ممکن است برنج های اعلا و درجه یک ای باشند ؛ ولی در هر حال ، رگه زردرنگ یا کِرمی رنگ برنج ، حتی در آنها هم به مقدار کمتر موجود است که با دقت بیشتر توسط یک فرد حرفه ای ، می توان آن را تشخیص داد و شناسایی کرد.

این مساله به دلیل شرایط کارخانه شالی کوبی و دیگر شرایط داشت و برداشت برنج پیش می آید که بر رنگ آنها تاثیر گذاشته و سبب شده که سفید تر به نظر برسند یا در واقع، حالت کِرمی رنگ شان با سختی بیشتری دیده بشود؛ ولی قاعده و قانون همان است که گفته شد؛ یعنی برنج های اعلای شمال ، کم یا زیاد، درصدی از آن حالت کِرِم رنگ را خواهند داشت.

 

رنگ برنج هاشمی و دم سیاه صدری و طارم

درک رنگ برنج های خوب، به تجربه نیاز دارد

رنگ کِرِمی برنج ، چگونه باید باشد؟

برای این که بهتر متوجه بشوید، از یک مثال نوری آفتابی استفاده می کنیم که بتوان رنگ برنج را به خوبی برای شما توصیف کرد:

اگر نور سفید خورشید را در هنگام ساعت ۱۲ ظهر تابستان ، نور صفر و مبدا فرض کنیم ، نور سفیدی که شبیه به رنگ این برنج های عالی شمال است، شبیه نوری است که از ساعت ۲ تا ساعت ۴ بعد از ظهر به یک صفحه کاغذ سفید تابانیده می شود.

یعنی این برنج ها و کرم رنگ بودن شان ، بنا به شرایط مختلف ، تغییر وزن رنگی پیدا می کنند و از “طیف کِرم رنگ مایل به سفید” تا “طیف کِرم رنگ مایل به زرد”، در نوسان رنگی می باشند.

حال دوباره می گوییم که همین باعث می شود که برخی به خطا بگویند که این برنج ، برنج سفیدی است و آن حالت برنج اعلا را ندارد که در این جا باید تصحیح و یا در واقع از برنج مورد نظر حمایت کرد که دارای حداقل و کمینه ای از حالت کِرم رنگ می باشد؛ ولی این کِرِم رنگ بودن ، آن قدر کم است که سبب شده خریدار به اشتباه بیفتد.


رنگ بهترین برنج های گیلان و مازندران

برداشت برنج اعلا در چالوس – مازندران

رنگ سفید مایل به خاکستری برنج نشانه چیست؟

برنج هایی که رنگ شان، رنگ سفید مایل به خاکستری است ممکن است از نوع برنج های پرمحصول ای باشند که قیمت کمتری دارند و از نظر پخت نیز ، در حد برنج های درجه ۲ شمال به حساب می آیند. اگر خوب دقت کنید می بینید رنگی که دانه این برنج ها از آن بهره می برد تا حدی از یک لایه خاکستری بسیار کم رنگ پوشانیده شده است که نشان دهنده نوع این برنج ها می باشد.

یکی از شاخص ترین برنج هایی که رنگ سفید مایل به تیره  یا به اصطلاح “سفیدِ کِدری” دارند، برنج فجر است که برنج خوبی است ؛ ولی جزو برنج های درجه یک شمال از نظر طعم و مزه یا از نظر عطر و بو قرار نمی گیرد؛ اما برای اهدافی قابل قبول است.

هم چنین برنج هایی که سن بر سرشان می آید و چندین ماه و گاهی سال ها می مانند و به سوی کهنگی و سال خورده شدن گراییده می شوند و پیر و کهنه و پارساله می شوند، رنگ سفید کِرم رنگ شان ، مقداری به تیرگی می گراید که طبیعی نیز می باشد؛ همان طور که در طبیعت، پوست انسان و دیگر موجودات زنده، با گذشت زمان و عمر، از شادابی و طراوت به سوی خشکی و زبری پیش می رود ، دانه برنج نیز از همین فرمول و جریان جاری زندگی پیروی می کند و هر چه که بگذرد، بر لایه خاکستری آن افزوده می شود.

 

رنگ برنج های خوب و اعلای شمال

نشا مکانیزه برنج در املش – گیلان

رنگ سفید گچی برنج ، نشانه چیست؟

اگر برنجی به حالت سفیدِ سفید باشد یا شکل گچی مدرسه ای ، جزو برنج های متوسط شمال قرار می گیرد که برنج خزر ، جزو این برنج ها است ؛ خزر ، برنجی است که پخت اولیه آن ، متوسط است ؛ اما طعم و عطر و مزه آن ، به خصوص با ماندن برنج برای وعده های بعدی غذا، هیچ گاه به پای برنج هایی پیشتاز همانند هاشمی یا دم سیاه نخواهد رسید.

به هر حال تشخیص این مساله ، غیر از توضیحات فروشنده، به آزمایش پخت ارتباط زیادی دارد که در هنگام پخت، ذات نهایی آن برنج برای شما مشخص خواهد شد.

اما در هر حال، به خودی خود، ویژگی و صفت بدی نیست و نباید تصور کرد که برنج ایرانی ای که حالت گچ تخته سیاه کلاس درس را دارد، برنج بدی است.

 

شناسایی رنگ برنجرنگ برنج های بد

این نکته مهم را از یاد نبرید که بهترین برنج های اعلای شمال ایران ، به هیچ وجه  رنگ شیشه ای ندارند؛ چون که رنگ شیشه ای ، یا نشان دهنده آن است که برنج مورد نظر ، جزو ارقام پرمحصول برنج ایرانی ( نعمت ، ندا، سپیدرود، هراز ، آمل و …) که کیفیت متوسطی دارند قرار می گیرد و یا آن که آن برنج، برنجی خارجی است . ( پاکستانی یا تایلندی یا برنج های کم مایه دیگر کشورهای خارجی )

بنابراین بدانید که رنگ شیشه ای برنج ، یعنی داشتن حالت شیشه ای ، در طبقه رنگ های نه چندان خوب برنج قرار می گیرد و  این جور برنج ها، به خانواده برنج های بومی درجه یک و بالای شمال ایران از استان های گیلان و مازندران و گلستان تعلق ندارند.

 

دیگر نوشته ها

۳ دیدگاه‌

  1. آ. مریوانی گفت:

    خیلی خوب در مورد رنگ برنج توضیح دادد. ممنون

  2. ارس گفت:

    ممنون از اطلاعات خوبی که در اختیارمون قرار می دید. من توصیه ام تغییر سبک نگارش هست. مقاله علمی رو دارید به سبک انشاهای سی چهل سال پیش می نویسید.

  3. نگین گفت:

    ممنونم بابت توضیحات خوب و کاربردیتون عالی بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.