یوسف هاشمی، کاشف برنج هاشمی گیلان، در اسفند 1401 بدون هیچ گونه قدردانی ملی درگذشت!

یوسف هاشمی ، در سال 1395 تصادف سنگینی داشت که آسیب زیادی به او وارد کرد و انرژی زیادی را از او در سال های پایانی عمرش گرفت
شاید برای شما هم این پرسش ها پیش آمده که چه کسی برنج هاشمی را کشف کرد و یا کاشف برنج هاشمی کیست ؟ چرا برنج هاشمی ، هاشمی نامیده می شود ؟ علت نام گذاری برنج هاشمی چیست ؟ چگونه برنج هاشمی کشف شد و یا از همه مهم تر ، آقای هاشمی کیست که می گویند برنج هاشمی .
قصه 74 ساله زندگی آقای هاشمی، شاید از یک نظر شبیه به پایان زندگی حکیم ابوالقاسم فردوسی باشد که پایان چندان زیبایی نداشت؛ چرا که بدون این که قدردانی ای در خور شان ، از ایشان انجام شود، دنیا را وداع کرد و ما را با این پرسش تنها گذاشت که چرا ما ایرانی ها، قدر دانشمندان و بزرگان زنده مان را نمی دانیم و در زمان زندگی و زیست شان، سپاس گزار آنها نیستیم.

تیلر کشاورزی یوسف هاشمی که سال ها با آن زحمت کشید و کار کرد
چگونه برنج هاشمی کشف شد
مرحوم یوسف هاشمی (درگذشته به تاریخ 22 اسفند 1401 خورشیدی)، کشاورزی که در گیلان سرسبز زندگی می کرد، در سال 1364 متوجه چند خوشه برنج در شالیزارش شد . این خوشه ها، با دیگر خوشه های برنج متفاوت بودند. آنها بلندتر از خوشه های برنج بی نام بودند و ساقه باریک تری هم داشتند. برنج بی نام ، برنج پرمحصولی بود که که در آن سال ها، بسیار کشت می شد. برنج تپلی که انتهای آن ، گرد و قلمبه بود.
یوسف هاشمی ، این خوشه های ویژه و جذاب را جمع آوری کرد و تا سال بعد ، آنها را کنار گذاشت . سپس در آغاز فصل بهار، خزانه جداگانه ای برای آنها گرفت. آنها را نشا کرد و در فصل برداشت هم ، جداگانه و با احتیاط ، آنها را درو نمود.
او چندین سال این کار را انجام داد ؛ به طوری که در سال پنجم و ششم ( اواخر دهه 60 خورشیدی ) ، یک مشت خوشه ای که در ابتدا پیدا کرده بود، به بالای یک تُن رسید. یک تن جوی برنج اعلا ؛ ( یا “شلتوک” . به برنجی که هنوز سفید نشده و سبوس اش جدا نشده است ، شلتوک می گویند)

یوسف هاشمی(نفر دوم از راست) کاشف برنج هاشمی گیلان در سال 1356 در سن 30 سالگی
او این شلتوک ها را به شالی کوبی روستای چاپارخانه برد. مدیر کارخانه با دیدن برنج هاشمی متوجه شد که با برنجی سر و کار دارد که با بقیه برنج هایی که کشاورزان دیگر می آورند، تفاوت دارد. از یوسف هاشمی پرسید که نام این برنج چیست؟ یوسف هاشمی پاسخ داد که نامی برای آن نگذاشته ام. مدیر شالی کوبی (مرحوم همتی ) ، نام آن را برنج هاشمی گذاشت .
و بدین گونه برنج هاشمی کشف شد. برنجی که در سال های بعد، در آشپزخانه بسیاری از بانوان ایرانی پخته شد و عطر و بوی معطر آن در خانه هایشان طنین انداز شد. حالا باید دید که آقای یوسف هاشمی یا در واقع کاشف برنج هاشمی ، چقدر از کشف برنج هاشمی ، سود برده است ؟
پیشنهاد می کنیم اگر گفته های این کشاورز سخت کوش و بزرگوار را پیرامون چگونگی کشف برنج هاشمی هنوز ندیده اید، آن را در فیلم سه دقیقه ای زیر ببینید.( تاریخ ضبط این فیلم در سال 1396 بوده است)
سود کشف برنج هاشمی برای آقای یوسف هاشمی ، چقدر بوده است؟
کشف برنج هاشمی ، تاثیر مادی چندانی در زندگی یوسف هاشمی نداشته است. گرچه منابع رسمی دولتی هم چون دفتر برنج اداره جهاد کشاورزی استان گیلان تایید می نمایند که یوسف هاشمی ، کاشف برنج هاشمی و به وجود آورنده نژاد برنج هاشمی ( رقم برنج هاشمی) است ، اما هنوز در سطح ملی و کشوری ، برنج هاشمی به نام یوسف هاشمی ثبت نشده است. گویا برای ثبت کشف ، یوسف هاشمی می بایست هفت هشت میلیون تومان پرداخت می نمود که به گفته خودش، به دلیل نداشتن این پول از ثبت آن منصرف شده است!
همه جوایزی هم که به یوسف هاشمی ، بابت کشف برنج هاشمی داده شده است ، یکی دو سکه بهار آزادی ، یک پلوپز 18 نفره و چندین بسته چای و کلوچه بوده است ؛ آن هم در مهد چای و کلوچه ایران: رشت و لاهیجان !

راه پشتی خانه آقای هاشمی: او سال ها از این راه اختصاصی به شالیزار می رفت
هر از گاهی نیز جشنواره ای در منطقه آزاد بندرانزلی و یا شهر رشت برگزار می شد و آقای یوسف هاشمی به همراه دوستش ، علی کاظمی ( کاشف برنج علی کاظمی ) به این جشنواره ها دعوت می شوند . حداکثر جوایز این جشن ها و همایش ها هم دویست سیصد هزار تومان است.
در واقع حضور یوسف هاشمی و علی کاظمی در این جشن ها ، بیشتر به سود برگزار کنندگان است؛ چرا که ارزش همایش و جشنواره آنها با حضور این کشاورزان نابغه ، پر رنگ تر می شود. وگرنه در سن و سال این بزرگواران ، رفتن به این جشن ها ، چندان هم ساده نیست. هر دو کشاورز، دهه هفتم زندگی پر برکت شان را می گذرانند و هر دو در سال 95 ، تصادف سنگینی داشته اند که آسیب بدنی و هزینه زیادی برای آنها داشته است.
یوسف هاشمی: کشاورزی از سرزمین گیلان
یوسف هاشمی ، متولد 1326 در روستای چاپارخانه و درگذشته به تاریخ 22 اسفند 1401 خورشیدی است. .
نمای روبرویی دروازه و خانه آقای یوسف هاشمی در روستای چاپارخانه (1396)
چاپارخانه ، روستایی در میانه بزرگراه آستانه اشرفیه و بندرآزاد انزلی . چاپارخانه ، از روستاهای بخش خُمام است که از زیرمجموعه های شهر رشت (مرکز استان گیلان ) به شمار می آید. خمام ، صنایع دستی خوبی داشت که چینی ها، جنس قاچاق و عدم مدیریت دولتی، چیزی از آن تقریبا دیگر باقی نگذاشتند.
یوسف هاشمی ، از ابتدا در روستای چاپارخانه زندگی می کرد. اهل روستا می دانستند که یکی از نابغه های برنج ایران در میان شان زندگی می کرد؛ ولی بسیاری از ایرانی ها ، هنوز این موضوع را نمی دانند.
ز یوسف هاشمی ، کاشف برنج هاشمی ، شش پسر و سه دختر باقی مانده است. . دو تا از پسرهایش ( یونس و سعید ) در کار کشاورزی با او همکار هستند. دیگر پسرها ، به کارهایی دگر می پردازند . همسر یوسف هاشمی نیز با او در کار کشاورزی همکاری می نمود؛ بانویی که پا به پای مرد خویش ، در کشف برنج هاشمی ، یار و همراه بوده است.
یوسف هاشمی ، حق بزرگی به گردن همه دارد
برنج هاشمی ، یکی از خوش پخت ترین ، خوش بوترین و بهترین برنج ایرانی است. این برنج نه با طرح های کشاورزی دولتی به وجود آمده است و نه از خارج کشور وارد شده است؛ بلکه یوسف هاشمی در سال 1364 ، متوجه چند خوشه اندک از آن در میان کشتزار برنج خود شد و پس از چندین سال تلاش و کوشش ، توانست که آن را گسترش دهد و نژادش را افزایش بدهد.
اکنون برنج هاشمی به همراه برنج علی کاظمی ، در سطح گسترده ای از شالیزارهای برنج مازندران و گیلان کاشته می شود ( تا هفتاد یا هشتاد درصد زمین های برنج )؛ هم چنین یکی از پر خرید و فروش ترین برنج های ایرانی شمال است. معمولا هم قیمت برنج هاشمی ، به دلیل اعلا بودن ، بر بالای شانه برنج های دیگر است.
یوسف هاشمی ، کسی که برنج هاشمی را کشف کرد ، حق بزرگی بر گردن صنعت تولید برنج در ایران دارد؛ چرا که نژاد برنجی که او آن را کشف کرد ، سبب شد که کشت برنج شمال ، از برنج بی نام و خزر و صدری ، به سوی برنج هاشمی گسترش یابد . در واقع ، برنج هاشمی به همراه برنج علی کاظمی ، مسیر کاشت برنج را در ایران دگرگون کرد؛ کیفیت برنج ایرانی را بالا برد و بر ارزش آن افزود.
در واقع یوسف هاشمی ( و دوستش علی کاظمی ) ، حق بزرگی به گردن همه دارند: هم دولت و هم مردم. حق بزرگ به گردن دولت آن است که از صرف میلیون ها تومان بودجه هنگفت ، برای کشف چنین برنجی ( که شاید با آن بودجه ها ، کشف هم نمی شد ) جلوگیری شده است.
حق بزرگ بر گردن مردم هم ، با تعریف “مردم ” مشخص می شود: مردمی که با این برنج سر و کار دارند عبارت هستند از کشاورزان دیگری که این برنج را کشت می کنند؛ افرادی که در صنعت برنج ایرانی با این برنج سر و کار دارند؛ واحدهای برنج فروشی در شمال و تهران و مشهد و یزد و شیراز و اصفهان و دیگر شهرهای بزرگ و در گام پایانی هم ، خریداران و خواهانان برنج ایرانی .
همه این گروه ها، برنج ایرانی خوب و خوش پخت ای دارند که کارشان را بهتر، فروش شان را بیشتر و خریدار را راضی تر می نماید.

با وجود تایید مسوولین برنج استان گیلان ، هیچ گاه برنج هاشمی به صورت رسمی و ملی به نام این کشاورز نابغه ثبت نشد
چگونه می شد از آقای هاشمی سپاسگزاری کرد؟
دیگر برای سپاسگزاری از آقای هاشمی دیر شده است؛ هاشمی،برای برنج ایران همانند فردوسی برای زبان پارسی بود. حال که دیگر درگذشته است، دیگر سپاسگزاری از او ، معنای خاصی ندارد و بیشتر نمایانگر حسادت و کوچکی ما ایرانی ها برای قدردانی از بزرگان زنده مان ( چه جوان و چه پیر) است.
حالا اگر در سطح جهانی هم بزرگداشتی برای هاشمی گرفته شود، بیشتر نمایانگر بی سپاسی و ضعف های فرهنگی ماست که نمی توانیم در زمان زنده مان دانشمندان، نابغه ها و بزرگان علمی و اقتصادی مان، سپاسی در شان آنها از ایشان داشته باشیم.
اگر اداره جهاد کشاورزی گیلان قبول دارد که برنج هاشمی توسط یوسف هاشمی کشف شده است، می بایست این مساله در سطح کشور نیز ثبت می شد که نشد.
یوسف هاشمی ، یک کاشف در زمینه کشاورزی و غذایی بود.
هم اکنون برنجی که او کشف کرده است، در سطح وسیعی از شالیزارهای شمال کشور، در گیلان و مازندران کاشته می شود. بسیاری از ایرانی ها، نام برنجی که او نژاد آن را گسترش داده است می دانند؛ اما او رفت و این مساله در سطح ملی، مطرح نشد. ( و مسوول اصلی،وزارت جهاد کشاورزی و مسوولان و کارشناسان وقت آن می باشند)
کشاورزی می گفت که اگر یوسف هاشمی و علی کاظمی ( کاشف برنج علی کاظمی ) در هند یا پاکستان یا کشوری دیگر بودند، به آنها خانه و ماشین و حقوق و چیزهای دیگر می دادند که فقط از نام و شهرت شان ، برای پر افتخارتر کردن صنعت تولید داخلی خودشان استفاده کنند. آنها را پرچم دار تولید خویش نمایند و به جهانیان بگویند که ما این گونه کشاورزان ای داریم. اما همه هدیه هایی که تا به حال به این دو عزیز کشاورز داده شده است، از یک فوتبالیست ذخیره لیگ دسته 3 هم کمتر بوده است !
در حالی که کمترین حد قدرانی از یاد آقای هاشمی ( و یار وی علی کاظمی ) از سوی دولت این است که وزارت کشاورزی ، یا مجموعه های زیردست وی، به صورت رسمی تایید نمایند که یوسف هاشمی ، کاشف برنج هاشمی است ؛ علی کاظمی ، کاشف برنج علی کاظمی است. چرا که تایید ها تا فقط در حد استان گیلان بوده است.
مردم نیز خود می دانند که چگونه از یوسف هاشمی و علی کاظمی سپاس گزاری نمایند . اگر آنها بدانند که مشکلات یوسف هاشمی و مشکلات علی کاظمی چیست، خود آستین بالا خواهند زد و به عشق این دانشمندان کشاورز زمانه ، گام برخواهند داشت.
کامل ترین گزارشی بود که در مورد زندگی کاشف برنج هاشمی خوندم. سپاس
یه نابغه است
چه جوری برنج هاشمی رو کشف کردند؟ !!!
واقعا چه قدر زحمت کشیدند ها.
خیلی باید حوصله داشت ها ..
بازتاب: علایی
با سلام .سعی این دیدگاهتان و اطلاعات در معرض سایت ها و منابع خصوصا در شمال قرارداده و بیشتر با آن آشنا باشند..حتی بیشتر شمالی ها فقط اسم برنج هاشمی میدانند و این تاسف داره با سپاس
سلام
برنج هاشمی همانطور که در این سایت آمده در همان سالها کشف شده اما با تفاوتهایی.
اول ومهم تر از همه این که برنج هاشمی توسط مرحوم محمد اسماعیل هاشم زاده معروف به هاشمی برادر آقای یوسف هاشمی کشف شده که بنا به دلایلی بعد از فوت آن مرحوم به نام برادرش خورد
دوم اینکه شخصی که این نام را برای برنج گذاشت مرحوم کربلایی محمد نظمی کارخانه دار روستا بود اما با کمال تاسف در تمام خبرها به اشتباه اسمی از مرحوم محمد اسماعیل هاشم زاده نیست
از نظر تاریخی، ما نمی توانیم تایید یا رد کنیم که توضیح و ادعایی که شما مطرح نموده اید، درست یا غلط است؛ ولی از آن جایی که اداره جهاد کشاورزی استان گیلان ، آقای یوسف هاشمی را به عنوان کاشف برنج هاشمی تایید نموده اند، بنابراین ما هم از همین منبع استفاده نموده و بر همین اساس، با آقای هاشمی گفتگو نموده و مقاله های موجود در سایت برنج فروش را منتشر کرده ایم.
یاد و خاطره برادر ایشان را گرامی می داریم و برای آقای یوسف هاشمی و دیگر کشاورزان برجسته، خلاق و نابغه ، آرزوی تندرستی و بهروزی داریم.
در آن زمان کشف، کاشت برنج جزو سخت ترین کاشت یک محصول بود. که اکثر زنان شمال را به بیماریهای مفاصل و… مبتلا می کرد و علت هم میزان دقت و حوصله خانم ها می باشد.
و جالب آن است که هم زمان ، کودکی هم به کمر مادر گره زده شده بود.
شاید اغراق نباشد که انسان را بیاد دوره فراعنه میانداخت. آیا نامی از این بزرگان هست؟!
و برنج آن دوره یک کوچه را عطر می انداخت و در چلوکبابی های تهران ، انسان را مجبور به رفع هوس می کرد.
موضوع خیلی عمیق تر از اکتشاف این محصول هست. البته باید اذعان کرد برنج بی نام یک برنج بسیار با کیفیت و عطر دار بود و اختلاف این دو در میزان برداشت بود.
روح این عزیز بزرگوار شاد
میلیارد ها تومان عزیزان در جهاد کشاورزی میخوردن و خروجی صفر.
به خدا باید برای این انسان شریف و بزرگوار کاری کرد کارستان
کشف آقای هاشمی برا خودش سودی نداشته.
فقط دلال ها سودشو بردن وثروتمندان سودش رو خوردن
خدا رحمت کنه مرحوم هاشمی را .
زحمت زیادی کشید و در حال حاضر بهترین برنج کشور را کشف و به تولید انبوه رساند
کاش مسوولین قدر چنین انسانهای شریفی را قبل از فوت شان بدانند و از آنها تجلیل کنند