پرش به محتوا
آیا در گیلان ، برنج کشت دوم وجود دارد؟
سیاست گذاری مسوولین برنج استان گیلان در این سال ها به سمت کشت برنج دوم نبوده است.

 

دوست دارید بدانید که آیا در گیلان ، برنج کشت دوم وجود دارد و چه قدر است ؟ در پاسخ کوتاه باید بگوییم که خیر ؛ کاشت برنج کشت دوم در استان گیلان ، خیلی کم می باشد.

دلیل اصلی کاشته نشدن برنج در استان گیلان

دلیل اصلی کاشته نشدن برنج در استان گیلان ، سیاست گذاری کلان مدیریت برنج در استان گیلان می باشد ؛ به گونه ای که به نظر می رسد در این سال های نزدیک ، جهاد کشاورزی و مدیریت برنج استان گیلان ، تصمیم و سیاست جدی ای بر کاشت برنج دوم و گسترش آن در زمین های گیلان نداشته و ندارند.

به غیر از این ، کاشته نشدن برنج در سرزمین گیله مردان ، چند دلیل مهم دیگر نیز دارد که تلاش می کنیم آنها را برای شما بازگو نماییم.

 

تامین نشدن آب برای برنج کشت دوم در استان گیلان

دلیل دوم نبودن برنج کشت دوم در استان گیلان ، تامین نشدن آب برای کشت دوم برنج می باشد.

همان گونه که می دانید برنج گیاه پرمصرفی از نظر آبی می باشد و خیلی از استان های کشور ، به دلیل تامین نشدن آب، کاشت برنج را در کل کنار گذاشته اند.

در استان گیلان هم ، برای کشت اول برنج ، آب کافی وجود دارد ( البته همان هم در این سال ها ، تق و لق بوده است !)؛ اما این مقدار آب به اندازه ای نیست که کشت دوم برنج در این استان فراگیر بشود ؛ چرا که شروع شدن کشت دوم برنج در میانه تابستان و تبخیر شدن زیاد آب در اثر گرما ، نیاز به استفاده از آب را بیشتر می کند .

کشت دوم برنج ، چه قدر آب می خواهد کشت دوم برنج ، چه قدر آب می خواهد؟

کاشت برنج های اعلای دیررس

دلیل دیگر فراگیر نبودن کاشت برنج دوم در استان گیلان ، تمایل کشاورزان گیلانی به کاشت برنج های اعلایی است که دیرتر می رسند.

همه برنج ها ، در یک طول دوره زمانی ثابت ، نمی رسند و آماده برداشت نمی شوند. برخی از برنج ها زودتر می رسند و برخی دیگر از برنج های اعلا و درجه یک ، دیرتر می رسند. بنابراین زمان کافی برای کاشت دوم برنج و برداشت برنج دوم وجود نخواهد داشت.

خیلی از نژادهایی که برای کشت دوم برنج استفاده می شوند ، نژادهای برنج زودرس و پرمحصول هستند که با آن که زودتر می رسند، اما کیفیت کمتری نسبت به برنج هایی مانند هاشمی ، دم سیاه یا برخی رقم های طارم دارند.

بنابراین کشاورز گیلانی ممکن است ترجیح بدهد که در سال یک بار برنج بکارد؛  اما برنجی بکارد که اعلا باشد و درجه یک و مرغوب.

چه برنج هایی برای کشت دوم برنج استفاده می شوند چه برنج هایی در کشت دوم برنج استفاده می شود؟

احتمال ضعیف تر شدن زمین و برنج کشت دوم در دراز مدت

دلیل چهارم این است که برخی از کشاورزان و کارشناسان معتقدند که برنج کشت دوم، با سرعت بیشتری منابع خاک را به تحلیل می برد و نیاز به بهره گیری از کودهای شیمیایی و سم ها را بیشتر می نماید. این مساله در دراز مدت، سبب کاهش کیفیت خاک و افت محصولات کشاورزی خواهد شد.

کشت دوم برنج، منابع خاک را تندتر مصرف می کند و جان و شیره زمین را بیشتر می کشد. هر زمین کشاورزی برنج ، دارای یک گنجایش مشخص برای تولید محصول می باشد و چنانچه بیشتر از آن تولید نماید ، ذخیره و انرژی اش را زودتر از دست می دهد.

کشت دوم برنج، فشار دوبرابری بر زمین شالیزار وارد می کند و ممکن است که در این شرایط ، زمین از نظر تامین مواد مورد نیاز برای رشد برنج موفق نشود.

تاثیر افزایش بیشتر منابع خاک در برنج کشت دوم چیست؟ تاثیر افزایش مصرف منابع خاک در برنج کشت دوم

آفت کش های قوی تر

نتیجه ضعیف تر شدن زمین کشاورزی می تواند ضعیف تر شدن محصول برنج باشد؛ در این حالت  گیاه برنج ، راحت تر مورد تهاجم آفت های جانوری و گیاهی قرار خواهد گرفت. برای پیش گیری از این شرایط ، کشاورز ممکن است که از آفت کش های بیشتر و قوی تر استفاده نماید. ( حتی شنیده شده که سم پنبه نیز که سمی قوی است در برخی موارد استفاده شده است ) . مشخص است که آفت کش های قوی تر یا چندین بار استفاده شدن همین آفت کش های مرسوم برنج در هر سال ، آلوده شدن محیط زیست و یا زمین های کشاورزی برنج را در پی خواهد داشت.

همه اینها سبب می شود که احتمال آلودگی زمین شالیزار و برنج افزایش بیابد و علاقه و رغبت کشاورزان و مسوولان گیلانی را به کاشت دوم برنج کاهش بدهد.

دیگر نوشته ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نشانی: چالوس، خیابان سعدی
شعبه یک: ۰۱۱۵۲۲۲۳۲۷۰
شعبه دو: ۰۱۱۵۲۲۴۷۴۱۷
همراه: ۰۹۱۱۳۹۱۴۲۱۲