تفاوت اصلی برنج کشت دوم با برنج های دیگر با تعریف ساده این برنج ها مشخص می شود.
تعریف برنج اول که مشخص است : برنجی که یک بار در سال ، یا برای اولین بار در سال کاشته می شود و به آن ، برنج چین اول یا کشت اول نیز می گویند .
برنج کشت دوم ، بعد از برنج کشت اول کاشته می شود. ولی تمام مراحل کاشت ، داشت و برداشت آن ، مثل برنج کشت اول است؛ یعنی همه چیز از صفر شروع می شود و کشاورز ، دوباره همه کارها را از اول انجام می دهد تا برنج کشت دوم را تولید نماید.
تفاوت برنج کشت اول و کشت دوم با برنج های چین اول و چین دوم
برنج های کشت اول و کشت دوم با برنج های چین اول و چین دوم ، متفاوت است و فرق دارد ؛ یعنی آن که در کشت دوم ، زمینِ برنج دوباره از اول کاشته می شود؛ اما در چین دوم ، ساقه های بریده شده برنج به همان صورت رها می شود و با نگهداری ای نسبتا اندک نسبت به چین اول، خوشه های برنج از همان ساقه های بریده شده قبلی (اَشکَل) جوانه ، پنجه یا نوک می زنند و بیرون می آیند و پدیدار می شوند.
مقدار برنج کشت دوم هم نسبت به چین اول برنج کمتر می باشد. در گیلان به چین دوم ، برنج “راتون”( راتن -رِتون) و در مازندران به آن برنج دونوج ( دُنوج-دُنُج) گفته می شود.
بنابراین لازم است که اینها را بدانید تا هنگامی که نام هر کدام از این برنج ها را شنیدید گیج و سردرگم نشوید.